Katedral

Barcelonas Katedral

Barcelonas største kirke: la Seu Katedralen

Barcelonas katedral er bygget oven på et romersk tempel, der senere blev til en arabisk moské og siden en romansk katedral. Den nuværende bygning, er den største kirke i byen - en enorm gotisk katedral med tre kirkeskibe.

Medaljon Katedralen Barcelona
Katedralen i Barcelona blev påbegyndt i 1298

Byggeriet blev påbegyndt af Bernat Pelegri i 1298, i en periode hvor Kong Jaume II regerede. Fire chefarkitekter skulle der til, før kirken og klostergården blev færdig (i 1441), og først i 1890'erne blev der lagt sidste hånd på den moderne portal, der møder den besøgende ved hovedindgangen. Denne facade blev financieret af Manuel Girona i Agrafel (1818-1905), der havde giftet sig med en af byens rigeste personer, Quadras. Facaden blev bygget mellem 1887 og 1890 af Oriol Mestrene.

Lige uden for selve katedralen (overfor Lucía-kapellet) findes Casa del l'Ardiaca. Denne bygning fra 1512, er blevet restaureret talrige gange, senest af Lluís Domenech i Montaner i 1902. Bygningen har en berømt portkasse med et skildpaddeskjold. Rører man skjoldet giver det held!

Stilen

Stilen er mere nordeurop æisk end traditionel gotisk. Kirken har tre kirkeskibe, og kirketårnene har ikke de karakteristiske ottekantede former, der ses i mange catalansk konstruktioner fra gotikken (f.eks i den nærliggende basilika Santa María del Mar), men derimod et spidst spir med såkaldte agujas de crucería.

Medaljon Katedralen Barcelona
Relief af Santa Eulalia, der bliver korsfæstet, ved koret i Barcelonas katedral

I og omkring katedralen findes en dyrebar samling af catalansk gotik. Blandt kunstskattene findes bl.a. den berømte medalion af Sankt George (se ovenfor), der bliver fremstillet af Pere Joan, en Hollandsk kunstner, der arbejdede i Barcelona i 1418. Medalionen findes mellem katedralen og facaden af på La Generalitat.

I selve kirken kan man i krypten se den berømte kiste, hvor de jordiske rester af Barcelonas skytshelgeninde, Santa Eulalia, ligger. Kisten blev designet af bygmestre fra Pisa og Siena i Italien mellem 1327 og 1339, og viser dermed det internationale netværk af kunstnere, der arbejdede i Middelhavsområdet i gotikken.

ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex