Casa Batllo

Gaudís tidlige hovedværk Casa Batlló

Historien om Casa Batlló (1904-1906)

Med konstruktionen af Casa Batlló nåede Gaudís karriere sit første højdepunkt. Bygningen er et brud på traditionel arkitektur og kassetænktning - her ser man hos Gaudí for første gang en radikalt anderledes akitektur, inspireret af naturens organiske former.

Der er stort set ingen rette vinkler, og derimod er det organiske og matematiske former (herunder kædeliniebuer, brudte parabler og hyperbolske paraboloider) der dominerer. For Gaudí er naturen skabt af Gud, og dermed er naturen en stor åben bog, som enhver arkitekt bør studere, udtrykte Gaudí.

Trappeopgang i Casa Batlló
Trappeopgang i Casa Batlló

Med denne bygning kommer brugen af glaserede tegl og bølgende bevægelser for første gang til at dominere Gaudí arkitektur. Huset er bygget oven på en eksisterende bygning, Gaudí omdannes og gav nyt liv og indeholder talrige henvisninger til den catalanske kultur.

Facaden på bygningen fortæller således historien om Sankt Jørgen (i Catalonien: Sant Jordi) og dragen. Sant Jordi er den lokale, kristne ridder der reder princessen fra dragens klør. På bygningens facade ses dragens skæl og balkonerne er dødningehoveder, fra dragens ofre.

Facaden på Casa Batlló
Facaden på Casa Batlló


Guidede ture til Gaudís værker

Er du interesseret i at opleve disse fantastiske værker i Barcelona, arrangerer Barcelona Rejser private guidede ture til Antoni Gaudís byggerier på dansk. Turene kan arrangeres for private grupper og firmaer på minimum 8 personer.
ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex