Romansk Kunst

Romansk kunst i Barcelona

Romansk kunst i Barcelona og omegn

MNAC-museet, der blev bygget i 1929, men omdannet til museum i 1934, har en helt usædvanlig, men ikke særlig kendt, samling af kunst. Bag de tykke mure på det store palads bygget i renæssance-stil gemmer der sig ikke mindre end hvad der kan beskrives som den flotteste samling af ”primitivt” vægmaleri i Europa. Med andre ord er dette fantastiske museum i Barcelona for vægmaleriet, hvad Venedig og Ravenna er for mosaik-kunsten.

Denne utrolige samling af freskoer stammer fra små romanske kirker i Pyrenæerne. I løbet af de første årtier i det 20. århundrede opstod der pludselig en voldsom interesse for denne kunst, og det lykkedes via en italiensk teknik at fjerne billederne (der var medtaget pga. fugt fra de små kirker i et afsiddes område) og bringe dem til Barcelona. Oprindeligt er billederne sandsynligvis ikke malet af lokale kunstnere, men derimod af omrejsende kunstnere, der har bevæget sig i hele Middelhavet. Det viser sig bl.a. ved at der går motiver og teknikker igen, som blev udviklet i Byzantium, men som er kommet til Catalonien via omrejsende kunstnere, måske fra Sicilien

Romansk kunst i Barcelona
Jomfru Maria, Josef og Kristi fødses i den romanske kirkekunst. Her et billede taget på MNAC-museet i Barcelona.

Pantokrator fra Taüll

t af museets mest kendte kunstv ærker er Pantokrator-figuren fra Sant Climent de Taüll-kirken. Denne kristenfigur, der sidder majestætisk ind en regnbue (mandorla), er et af den romanske kunsts ærkesymboler. For fødderne af ham ses verdens kugle og bogstaverne på hver side af figuren er alfa (Α) og omega (Ω).

Pantokrator figuren fra Sant Climent kirken
Pantokrator figuren fra Sant Climent de Taüll kirken, fra MNAC museet i Barcelona. Værket af fra 1120'erne f. Kr.
ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex