Ferran Adriá

Ferran Adrià - mesterkokken fra Barcelona

Ferran Adrià startede sit gourmetimperium i Roses

"Verdens bedste kok" og "verdens bedste restaurant" - disse titler er blevet brugt mange gange, når der er blevet snakket om Ferran Adrià de sidste år. El Bulli restauranten i Roses lukkede i juli 2011 efter i en årrække at have vundet prisen som verdens bedste restaurant uddelt af det anerkendte Restaurant Magazine i London. Den danske chefkok på Noma, René Redzepi, arbejdede i øvrigt på El Bulli i en periode før han slog igennem i med Noma.

El Bulli
Ferran Adrià blev egentlig kok ved et tilfælde. Han skulle tjene en ekstra skilling til en rejse til Ibiza og blev køkken-medarbejder. Her fik han øjnene op for gastronomiens verden og begyndte at arbejde som kok.

El Bullis historie går tilbage til 1961, da stedet blev grundlagt af Dr. Hans Schilling, men Adrià kom først til i 1983. Den senere periode deles normalt ind i følgende perioder: 1984-87, 1987-93 og 1993-97. Det var i den anden periode, at det såkaldte "Nye Køkken" opstod, og i den tredje (1993-97) at Ferran ifølge eget udsagn fandt frem til sin egen stil.

Navnet el Bulli henviser til de bulldogs der var på minigoldbanen, der lå på området, hvor restauranten ligger i dag.

NB! I 2010 blev El Bulli henvist til andenpladsen efter danske NOMA. Men det var alligevel en sejr for Ferran Adriá, for køkkenchefen på den danske restaurant, René Redzepi, tidligere har studeret hos Ferran Adriá på el Bulli.

Konceptet holdes og der forskes eller opfindes i vinterhalvåret

Selvom restauranten let kunne blive til en pengemaskine for millionærer, har Ferran Adrià og Co. valgt at holde fast på samme koncept og ikke udvide størrelse. Man vil ikke gå på kompromis, og derfor varer sæsonen kun fra april til oktober, og så er der lukket både mandag og tirsdag. I vinterholdet forsker Adrià og hans team! Det sker på elBullitaller, værkstedet hvor nye retter opfindes. Dermed må hundredetusinder sandsynligvis årligt ringe eller køre forgæves. Det er praktisk talt umuligt at få palds på restauranten, hvis man da overhovedet har pengene til det. Hver aften serveres der for blot 45 gæster, der til gengæld kan vente sig en oplevelse helt ud over det sædvanlige.

Samtidig har Ferran Adrià dog fået tralvt. Han er ofte på fjernsynet i Spanien og holder ustandseligt foredrag og seminarer.

En anden af Ferran Adriàs opfindelser er en øl, med navnet Inedit, der skal drikkes som vin. Selve flasken (der indeholder 750 ml) ligger også tættere på en normal vinflaske end en øl-flaske.

Det er en pæn køretur fra Barcelona at komme til Roses. Restauranten ligger ca. 150 km. nord for Barcelona, og dermed er det for så vidt lettere at komme til restauranten fra Girona-lufthavnen, hvis man som dansker flyver dertil, end fra den store lufthavn i Barcelona.

Men får man ikke bord på Ferran Adriàs restaurant eller foretrækker man en lidt billigere restaurant i selve Barcelona er der masser af tage af.

ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex