Barcelona

Introduktion til Barcelona

Fra grundlæggelsen til det moderne Barcelona

Barcelona er en by med 3 mio. indbyggere, der ligger ud til Middelhavet. Byen blev grundlagt af romerne for 2000 år siden, men fik først i løbet af senmiddelalderen en hvis betydning området.

I løbet af 1300 og 1400 tallet oplevede Barcelona en storhedstid som hovedstad i kongeriget Aragonien-Catalonien, der kom til at være en dominerende faktor i Middelhavsområdet. I nyere tid har byen og regionen omkring den (Catalonien) oplevet en renæssance gennem de sidste årtier, først og fremmest sat i gang af De Olympiske By, der blev afholdt i 1992.

Stranden i Barcelona
Stranden i Barcelona

Barcelonas historie

Som turistdestination er Barcelona en by med masser af tilbud til den besøgende: byen har på den ene side historie og moderne arkitektur, sandstrande og bjerge, gourmet-restauranter med flere stjerner i Michelin-guiden og økonomiske restauranter med tre retter for 8 €. Barcelonas enorme tilbud til turisterne er en af hovedforklaringerne på byens popularitet i dag.

The Gothic Quarter in Barcelona
Det Gotiske kvarter i Barcelona byder på masser af charmerende historiske bygninger. Her kongepaladset i Barcelona

Verdensudstillingerne

En af grundende til, at Barcelona fik succes som olympisk by var, at man allerede flere gange gennem de sidste godt hundrede år havde gennemført andre giga-arrangementer i byen, heriblandt de to verdensudstiller i Barcelona i hhv. 1888 og 1929.  I forbindelse med den første verdensudstilling slog modernismen igennem, som skulle gøre Antoni Gaudí berømt. Med den anden Verdensudstilling blev det store monumentale område på montjuïc-bjerget og bl.a. Det Nationale Palads (der i dag er blevet lavet om museet Museu Nacional d’Arquitectura og rummer en af verdens førende middelaldersamlinger) bygget.

I 1986 vandt man så ”konkurrencen” om at skulle afholde de Olympiske Lege, og byggeriet kunne gå i gang. Frem til 1992 blev der sat gang i en grunding renovering af infrastrukturen, de blev bygget moterveje, anlagt parker og en omfattende fornyelse af metrosystemet fandt bl.a. sted. Samtidig blev hele 10.000 boliger opført, stranden blev udvidet og der blev bygget hoteller i massevis.

Alle disse ting er med til at gøre Barcelona til det den er i dag. Hotellerne fra De Olympiske Lege bliver i dag brugt af turisterne, deltagerne til de mange kongresser og messer, der afholdes i byen, krydstogtsgæsterne, osv.

Antoni Gaudís Casa Batllo i Barcelona
Antoni Gaudís Casa Batlló i Barcelona, her oplyst om aftenen.

Men længe inden De Olympiske Lege blev afholdt oplevede Barcelona i forbindelse med den første verdensudstilling en række omfattende ændringer, og arkitekter som Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner begyndte at markere sig. Særligt Antoni Gaudís værker er yndede besøgsmål for nutidens turister, heriblandt mesterværker som Casa Milà, Sagrada Familia, Park Güell og Casa Batlló.

FC Barcelona
Et andet af Barcelona kendte emblemer er fodboldklubben FC Barcelona. FC Barcelonas stadium er det største i Europa (det har plads til hele 98.787 siddende tilskuere). At sidde på stadion blandt knapt hundredetusinde culés (som man kalder FC Barcelonas fans) er en helt særlig oplevelse. Særligt som holdet spiller i disse år med spillere som Lionel Messi, Xavi, Iniesta, osv.
ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex