Park Güell

Antoni Gaudís Park Güell

Historien om Park Güell (1900-1914)

Park Güell blev aldrig bygget færdig. De bygninger man ser i parken i dag er blot en brøkdel af dem, der skulle have været bygget, hvis man havde fulgt den oprindelige plan. Men Barcelona var i årene efter Den Tragiske Uge (1909) præget af en dyb krise, og de rigmænd man havde planlagt at sælge parken til, trak sig ud af projektet. Eusebi Güell, der stod bag projektet døde i 1918 og få år herefter solgte hans søn parken til kommunen. Dermed blev Park Güell en offentlig park, en af de største i Barcelona, og det er den, den dag i dag.

Park Güell et af de mest populære steder i Barcelona overhovedet. Faktisk er det Barcelonas mest besøgte turisattraktion, som bl.a. skyldes at der (endnu) ikke er entré i parken. Man diskuterer i øjeblikket om der inden for en nær fremtid skal sættes maksimum på antallet af besøgende, og om man skal begynde at tage entré. Park Güell er kendt for de mange gøglere, musikere, og andre mennesker, der underholder de mange turister. Man regner med at over 3 mio. mennesker besøger parken årligt.

Park Güell mosaik
De flotte mosaikker i loftet under den store terasse i Park Güell.

Park Güell er en næsten 20 hektar stor park, der ligger på Carmel bakken i Gracia--kvarteret. Hvis man bruger offentlige transportmidler kan man komme til Park Guell via enten Vallcarca metro-stationen eller Lesseps (begge på Barcelonas grønne metro linie/linie 3) eller man kan tage bus nr. 24 fra Plaça Catalunya.

Park Güell udsigt
Et af udsigtspunkterne i Park Güell hvorfra man kan se helt til Middelhavet.

Parken er først og fremmest kendt for sin fantastiske mosaik bænk, på terrassen der har udsigt over det meste af Barcelona. Bænken er designet af Antoni Gaudí i samarbejde med Josep María Jujol. Dertil komme buegangen (se billedet nedenfor), de to huse designet af Gaudí og det lyserøde hus, som var Gaudís hjem fra 1906 til 1925. Huset er ikke designet af Gaudí selv men eleven Francesc Berenguer, og fungerer i dag som museum, hvor det er muligt at se flere af Antoni Gaudís møbler.

Den historiske kontekst: Den Tragiske Uge

Antoni Gaudí gik i gang med byggeriet i 1900. Midt i byggeprojektet opstod krisen, der går under navnet La Setmana Tràgica (Den Tragiske Uge), en konflikt, der startede med, at indbyggerne i Barcelona protesterede over, at den spanske stat, krævede, at 40.000 catalanere blev indrulleret i hæren til kampene mod Marokko.

Bænken i Park Guell
Den lange bænk og udsigtet over Barcelona fra Park Güell
ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex