Romerne i Spanien

Romerne i Spanien

Det romerske område på den Iberiske Halvø hed Hispania

Romerne fandt på den Iberiske Halvø et af de mest frugtbare områder i hele romerriget. Kejser Trajan og hans adoptivsøn Hadrian blev begge født i Hispania (i byen Italica, vest for det moderne Sevilla), som det også gælder den senere kejser Marcus Aurelius og digteren Seneca (født i Córdoba, det romerske Corduba). Trajan og Hadrian kommer til at dominere på et tidspunkt hvor Romerriget når sin største geografiske udbredelse, og dermed bliver disse to kejsere nogle af de mest magtfulde og betydningsfulde i hele romerrigets historie.

Romerske bogstaver
Romerske grave fra Barcino, det romerske Barcelona

Spanien kommer dermed til at spille en hovedrolle i Romerriget. Også som kornkammer bliver området betydningsfuldt. Fra Hispania eksporteres bl.a. guld, søvl, tin, bly, uld, olivenolie, hvede, vin, fisk og Garum (saltet og krydret fisk, der kunne blandes op med vand, vin, eller olie, en ret der blev anset som et afrodisiakum, der kun blev spist af de højtstående i det romerske samfund).

Romerske bogstaver
Romerske bogstaver fra Barcino, det romerske Barcelona

Før romerne

Før romerne tog efterkommere af Cro-Magnon-mennesket fra den iberiske halvø til hele vesteuropa. 5000 år f.Kr. begynder man at se agerbrugere på den iberiske halvø. 1000 år f.Kr., i bronzealderen, kom den første bølge af migration til Den Iberiske Havlø og dermed kom de Indo-europæiske sprog til området. I det 7. og 5. århundrede f.Kr. kom andre folkeslag til, herunder Kelterne. Sagnbyen Tartessos blev befolket i denne periode og fønikkerne bosatte sig langs kysten i det østlige Spanien under pres fra græske stammer, der bekrigede fønikerne.

De puniske krige og Spanien

Romerne kom til den iberiske halvø grundet Hannibal, der i 219 lagde til på kysten nord for Barcelona. Dette skete efter, at fønikerne i årtierne efter Den Første Puniske Krig havde bygget et rige op langs den iberiske halvøs østkyst.

Relaterede artikler om lignende emner

Guidede ture & aktiviteter i Barcelona