Casa Batllo

Gaudís tidlige hovedværk Casa Batlló

Historien om Casa Batlló (1904-1906)

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
11. april 2020 (opdateret)

Med konstruktionen af Casa Batlló nåede Gaudís karriere sit første højdepunkt. Bygningen er et brud på traditionel arkitektur og kassetænktning - her ser man hos Gaudí for første gang en radikalt anderledes akitektur, inspireret af naturens organiske former.

Med denne bygning kommer brugen af glaserede tegl og bølgende bevægelser for første gang til at dominere Gaudí arkitektur. Huset er bygget oven på en eksisterende bygning, Gaudí omdannes og gav nyt liv og indeholder talrige henvisninger til den catalanske kultur.

Loftsrum på Casa Batlló
Loftsrummet på Casa Batlló

Ingen rette vinkler

Der er stort set ingen rette vinkler, og derimod er det organiske og matematiske former (herunder kædeliniebuer, brudte parabler og hyperbolske paraboloider) der dominerer. For Gaudí er naturen skabt af Gud, og dermed er naturen en stor åben bog, som enhver arkitekt bør studere, udtrykte Gaudí.

Facaden på Casa Batlló
Taget på Casa Batlló

Facaden på bygningen fortæller således historien om Sankt Jørgen (i Catalonien: Sant Jordi) og dragen. Sant Jordi er den lokale, kristne ridder der reder princessen fra dragens klør. På bygningens facade ses dragens skæl og balkonerne er dødningehoveder, fra dragens ofre.

Casa Batllo trapper
Motiv fra de smukke trapper på Casa Mila

Guidede ture til Gaudís værker

Er du interesseret i at opleve disse fantastiske værker i Barcelona, arrangerer Barcelona Rejser private guidede ture til Antoni Gaudís byggerier på dansk. Turene kan arrangeres for private grupper og firmaer på minimum 8 personer.

Relaterede artikler om lignende emner

Guidede ture & aktiviteter i Barcelona