Camp Nou

El clásico og kampens betydning

Kampen mellem FC Barcelona og Real Madrid

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
10. april 2020 (opdateret)

I en reklame for et par år siden, så man en mand slå hovedet hårdt mod badekaret i sit badeværelse. Herefter stod der på skærmen: 'En dårlig dag at dø på. Kun 3 dage til El clásico'. Reklamen fortæller lidt om betydningen af el Clásico, kampen mellem FC Barcelona og Real Madrid. Når denne kamp spilles sættes alt til side tiden står stille et par timer.

El clásico er kampen mellem FC Barcelona og Real Madrid, en af verdens bedste fodboldkampe, en fodboldkamp der normalt følges af op mod en milliard seere, hvilket gør den til en af verdens absolut største sportsbegivenheder. Kampen har enorm betydning for folk i Spanien. Man siger, at det tager mindst to uger at få kampen afviklet: man varmer nemlig op til kampen en hel uge før kampen fløjtes i gang, og debaterer og analyserer kampen, efter den er færdig. Men i realiteten tales der om denne fodboldkamp, el clásico, mange år efter, at den er spillet.

FC Barcelona - Real Madrid og Franco

Fodboldkampen har også en vigtig politisk betydning. Real Madrid er kongeklubben, og afspejler politisk de konservative partier. I gamle dage var det Francos klub, og kampen mellem Real Madrid og Barcelona i 1943 er et af de bedste eksempler på, hvad der rent politisk blev lagt i fodbold.

Real Madrid og FC Barcelona skulle spille på Bernabeu. FC Barcelonas spillere fik imidlertid besøg af Francos politi i omklædningsrummet og fik besked på, at de, hvis de ikke lod sig tabe, ville blive dræbt. FC Barcelona tabte kampen 11-1

FC Barcelona
FC Barcelona og Real Madrid er klar til kampstart

Alt går i stå når El Clásico spilles

El clásico er kampen, der sætter alt i stå i Barcelona. Nogle af de få, der arbejder under kampen er indbrudstyvene - det kan måles, at antallet af indbrud stiger, når der el clásico spilles, for tyvene kan uden det store besvær gå igennem de næsten mennesketomme gader med tyvekosterne!

En gammel clásico
En gammel clásico-kamp, med Eto'o, der sparker straffesparket mod Casillas.

Billetter til kampen

Desværre er det meget svært at få billetter til kampen mellem FC Barcelona og Real Madrid. Langt de fleste billetter går nemlig til FC Barcelonas medlemmer, og FC Barcelona er den klub i verden med fleste medlemmer.

Skal man have billet til kampen kan det betale sig at prøve at gå igennem FC Barcelonas normale billetluger, men det kræver tålmodighed. Under alle omstændigheder kan det blive en dyr oplevelse, hvis man forsøger at få fat i en billet foran stadion umiddelbart før kampen. Billetpriserne kommer op på 10-15.000 kroner på det sorte marked når kampstarten nærmer sig for el clásico.

Populære artikler

Antoni Gaudí & Barcelonas arkitektur