Barcelona

Introduktion til Barcelona

Fra grundlæggelsen til det moderne Barcelona

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billeder: Kasper Christiansen
10. april 2020 (opdateret)

Barcelona er en by med 3 mio. indbyggere, der ligger ud til Middelhavet. Byen blev grundlagt af romerne for 2000 år siden, men det er først i løbet af senmiddelalderen at Barcelona får en central betydning og udvikler sig til en større by.

I løbet af 1300- og 1400-tallet oplevede Barcelona en storhedstid som hovedstad i kongeriget Aragonien-Catalonien, der kom til at spille en hovedrolle i Middelhavsområdet. I nyere tid har byen og regionen omkring den (Catalonien) oplevet en renæssance, noget der først og fremmest blev sat i gang af De Olympiske Lege, der blev afholdt i Barcelona i 1992.

Barcelonas historie

Som turistdestination er Barcelona en by med masser af tilbud til den besøgende: byen har på den ene side historie og moderne arkitektur, sandstrande og bjerge, gourmet-restauranter med flere stjerner i Michelin-guiden og økonomiske restauranter med tre retter for 8 €. Barcelonas enorme tilbud til turisterne er en af hovedforklaringerne på byens popularitet i dag.
Stranden i Barcelona
Stranden i Barcelona og Den Olympiske Havn i baggrunden

Verdensudstillingerne

En af grundende til, at Barcelona fik succes som olympisk by var, at man allerede flere gange gennem de sidste godt hundrede år havde gennemført andre giga-arrangementer i byen, heriblandt de to verdensudstiller i Barcelona i hhv. 1888 og 1929.  I forbindelse med den første verdensudstilling slog modernismen igennem, som skulle gøre Antoni Gaudí berømt. Med den anden Verdensudstilling blev det store monumentale område på montjuïc-bjerget og bl.a. Det Nationale Palads (der i dag er blevet lavet om museet Museu Nacional d’Arquitectura og rummer en af verdens førende middelaldersamlinger) bygget.

Macba-museet
Plaza España med Nationalpaladset, der blev opført i forbindelse med Verdensudstillingen i 1929

De Olympiske Lege

I 1986 vandt man så ”konkurrencen” om at skulle afholde de Olympiske Lege, og byggeriet kunne gå i gang. Frem til 1992 blev der sat gang i en grunding renovering af infrastrukturen, de blev opført motorveje og ringeveje under byen, anlagt parker og en omfattende fornyelse af metrosystemet fandt bl.a. sted. Samtidig blev hele 10.000 boliger opført, stranden blev udvidet og der blev bygget mange nye hoteller. Alt dette har været med til at gøre Barcelona til en bedre og mere moderne by, og mange andre byer forsøger derfor at trække på den måde, man har lavet byplanlægning på i Barcelona.

Taget på Casa Batlló
Taget på Casa Batlló

Antoni Gaudí og de andre modernister

Men længe inden De Olympiske Lege blev afholdt oplevede Barcelona i forbindelse med den første verdensudstilling en række omfattende ændringer, og arkitekter som Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner begyndte at markere sig. Særligt Antoni Gaudís værker er yndede besøgsmål for nutidens turister, heriblandt mesterværker som Casa Milà, Sagrada Familia, Park Güell og Casa Batlló.

Folk varmer op til fodboldkamp på Camp Nou
Folk varmer op til fodboldkamp på Camp Nou

FC Barcelona

Et andet af Barcelona kendte emblemer er fodboldklubben FC Barcelona. FC Barcelonas stadium er det største i Europa (det har plads til hele 98.787 siddende tilskuere). At sidde på stadion blandt knapt hundredetusinde culés (som man kalder FC Barcelonas fans) er en helt særlig oplevelse.

Vinområderne

Man skal ikke køre langt fra Barcelona før man er midt i et vinområde. De vinhuse, der ligger tættest på Barcelona befinder sig i vinområdet Alella, blot 25 minutters kørsel mod nord fra Barcelona. Penedès-området, hvor vinhuset Torres og cavahusene Gramona og Llopart har hjemme, ligger mod sydvest. Ønsker man at smage på nogle af Spaniens absolut bedste vine, kan vi anbefale at tage turen til Priorat, der ligger vest for Tarragona, ca. 1½ times kørsel fra Barcelona.

Relaterede artikler om lignende emner

Guidede ture & aktiviteter i Barcelona