Park Güell

Antoni Gaudís Park Güell

Historien om Park Güell (1900-1914)

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
11. april 2020 (opdateret)

Park Güell blev aldrig bygget færdig. De bygninger man ser i parken i dag er blot en brøkdel af dem, der skulle have været bygget, hvis man havde fulgt den oprindelige plan. Men Barcelona var i årene efter Den Tragiske Uge (1909) præget af en dyb økonomisk og social krise, og de rigmænd man havde planlagt at sælge parken til, trak sig ud af projektet. Eusebi Güell, der stod bag projektet døde i 1918 og få år herefter solgte hans søn parken til kommunen. Dermed blev Park Güell en offentlig park, en af de største i Barcelona, og det er den, den dag i dag, selvom der for et par år siden er kommet entré på, for at komme ind i parkens 'monumentale område' (man se se størstedelen af parken uden at betale, men det koster nu penge at sætte sig på Gaudís berømte bænk)

Park Güell er et af de mest populære steder i Barcelona, og en af Barcelonas mest besøgte turisattraktioner. Park Güell er kendt for de mange gøglere, musikere, og andre mennesker, der underholder de mange turister. Man regner med at over 3 mio. mennesker besøger parken årligt.

Park Güell
De flotte mosaikker under den centrale plads i Park Guell

Park Güell måler næsten 20 hektarer, og den store park ligger på Carmel bakken ved Gracia-kvarteret. Med offentlige transportmidler kan man komme til Park Guell fra enten Vallcarca eller Lesseps metrostationerne (begge på Barcelonas grønne metro linie/linie 3) eller man kan tage bus nr. 24 fra Plaça Catalunya eller Passeig de Gràcia.

Park Güell udsigt
Et af udsigtspunkterne i Park Güell hvorfra man kan se helt til Middelhavet.
Park Güell er først og fremmest kendt for den fantastiske mosaikbænk, der er designet af Antoni Gaudí i samarbejde med Josep María Jujol. Hertil kommer buegangen (se billedet nedenfor), de to huse designet af Gaudí og det lyserøde hus, som var Gaudís hjem fra 1906 til 1925. Huset er ikke designet af Gaudí selv men eleven Francesc Berenguer, og fungerer i dag som museum, hvor det er muligt at se flere af Antoni Gaudís møbler.

Den historiske kontekst: Den Tragiske Uge

Antoni Gaudí gik i gang med byggeriet i 1900, men midt i byggeriet opstod der en krise, der går under navnet La Setmana Tràgica (Den Tragiske Uge). Konflikten startede fordi indbyggerne i Barcelona protesterede over, at den spanske stat, krævede at 40.000 catalanere blev indrulleret i hæren til kampene mod Marokko.

Bænken i Park Guell
Den lange bænk og udsigtet over Barcelona fra Park Güell
ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex