Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Sagrada Familia - den ufuldente kirke (1882-)

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
10. april 2020 (opdateret)

Antoni Gaudís La Sagrada Familia er et af de mest fascinerende bygningsværker i Spanien. Arkitekten byggede på kirken i 43 år, og var kun færdig med ét af de mange tårne da han døde i 1926, men nu nærmer byggeriet sig sin afslutning. Over de næste år vil de sidste tårne skyde i vejret og i 2026 vil kirken være færdig.

Byggeriet er en tour de force af rang, med 18 tårne og 3 facader og kirkeskibet, hver med et væld af skulpturer, symboler og ornamenter. Gaudí fortæller med La Sagrada Familia historien om Jesu liv og fødsel. Fødselsfacaden mod øst er livets facade med mange blomster, dyr og planter. Vestfacaden derimod fortæller historien om Jesu korsfæstelse: nederst til venstre ser vi Den Sidste Nadver, centralt vises Judas og kysset og Peters fornægtelse. Til højre ses dommen og Jesus, der slæber korset opad, så vi øverst på vestfacaden ser Jesus hængt op på korset på Golgata. Sydfacaden bygges der endnu på, men her vil hovedmotivet være opstandelsen og himmeriget.

Sagrada Familia-kirken i Barcelona
Sagrada Familia-kirken i Barcelona bliver den højeste kirke i verden, når den står færdig i 2026. På billedet ses den oprindelige fødselsfacade, som Gaudí næsten færdiggjorde.

Barcelonas tredje katedral

La Sagrada Familia kaldes Barcelonas tredjedele katedral (efter katedralen La Seu og Santa Maria del Mar, havets katedral). Gaudí og Bocabella, manden bag foreningen 'Josefinerne' der startede projektet, ønskede en unik kirke, der havde den hellige familie (Sagrada Familia) som tematisk centrum.

Lysindfald på Sagrada Familia i Barcelona
Hovedmotivet på kirken - La Sagrada Familia = Den Hellige Familie: Jesus, Maria og Josef. Jesusbarnet er netop blevet født og et æsel og en okse kigger på.

Sagrada familias færdiggørelse

Når kirken er færdig, vil den have 18 tårne, der repræsenterer hhv. de 12 apostle, de 4 evangelister, Jomfru Maria og Jesus. Jesus-tårnet, der vil blive rejst i kirkens centrum, vil måle 172,50 meter. De højeste nuværende tårne måler 107 m, så kirken bliver altså 65 meter højere, end den er på nuværende tidspunkt.

De sidste år er byggeriet gået hurtigere end tidligere, for betalingen fra de mange besøgende giver mere end 350 mio. kroner til at bygge for årligt, så man nu kan have 300 personer fastansat på kirken.

Problemer undervejs

Sagrada Familia var planlagt til at være lige i midten af Barcelona. Fra kirken er der samme afstand til havet og bjergene, og afstanden til floden i nord - Besos floden, og floden i syd, Llobregat-floden, er også den samme. Det nye hurtig-tog går gennem Barcelona, da man har ønsket , at så mange mennesker som muligt vil få mulighed for at bruge det. Det betyder, at hurtigtoget passerer lige under La Sagrada Familia i en tunnel. Mange personer i Barcelona var bange for, at dette vil true kirkens eksistens, men UNESCO sikrede at jorden under kirken kan holde til det.

ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex