10 ting man skal se uden for Barcelona

10 ting du skal se uden for Barcelona

Seværdigheder i Catalonien - ting du skal opleve uden for Barcelona

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
9. maj 2021 (opdateret)

Catalonien er navnet på regionen, der omgiver Barcelona. Den er delt ind i fire provinser: Gironés (med Girona som hovedstad), Tarragonés (med Tarragona som hovedstad), Barcelonés (med Barcelona som hovedstad) og Lledonés (med Lleida som hovedstad).

I denne artikel kan du læse om en række af områdets vigtigste højdepunkter: fra bjerget Montserrat til de historiske byer Girona og Tarragona, arkitektur i Colonia Güell, og strande og haver på Costa Brava.

"Catalonien har hav, bjerge, en rig kultur og et varieret landskab"
Læs mere
Add
Læs også om hvad du kan opleve i Barcelona i vores artikel om 12 ting du skal se i Barcelona
Vinrområdet Priorat
Priorat - vinstokke i vinområdet Priorat

1

Montserrat

Montserrat-bjerget ligger omkring 30 km. fra Barcelona og kan nås med enten bil, bus eller tog. Montserrat er særligt berømt for sit kloster. De fleste dage kan du høre det fantastiske drengekor l'Escolanía synge. Husk at se den sorte jomfru (la Moreneta) efter sangene.

Montserrat blev skabt under en lang geologisk proces, der startede for mere end 50 millioner år siden. Det er en beskyttet naturpark med en usædvanlig rig fauna og flora. Blandt de mange smukke træer kan man se quercus ilex (stedsegrøn eg) og viburnum tinus. Bjerget måler 1236 meter (den højeste top hedder Sant Jeroni).

Montserrat-bjerget
Montserrat - Montserratbjerget ligger en lille times kørsel fra Barcelona

2

Girona

Girona er en fantastisk, historisk by med ikke mindre end 4 floder, der løber gennem byen (Ter, Güell, Galligants og Oñar) og ligger godt en times kørsel fra Barcelona. Byen byder på historie, kultur, gastronomi og smuk natur for den besøgende.

Girona har sit navn fra Gerunda, en romersk citadel, der senere blev erobret af muslimerne, før Charlemagne indtog byen i 785. Byens storhedstid kommer med middelalderen, da Girona bliver en vigtig by i det 12. århundrede og som kulminerer i Jaime I og Peter IIIs regeringstid i det 13. århundrede.

I dag kan flere vigtige rester fra den periode besøges: en af de vigtigste seværdigheder i Girona er katedralen. Den enorme kirke har det bredeste kirkeskib i en gotisk kirke i verden. Også det jødiske kvarter, el call, er et must-see, når du besøger Girona.

Girona
Girona - en historisk by nord for Barcelona

3

Tarragona

Den historiske by Tarragona blev - ligesom Barcelona - grundlagt af romerne. Romerne kom til Spanien under den anden puniske krig (218-201), da Hannibal berømt krydsede Pyrenæerne med sine elefanter. Roman Tarraco blev hovedstaden i Hispania Citerior ("nære Spanien"), dvs. det nordøstlige Spanien, og byen blev en temmelig stor by med mere end 50.000 indbyggere med bymure, et teater, et cirkus og bade.

Flere af disse bygninger kan stadig ses i dag. Den arkæologiske samling af romerske bygninger (i alt 13 bygninger eller strukturer, herunder bymuren, teatret, amfiteatret og cirkuset) er på UNESCOs Verdensarvsliste. En af de mest imponerende bygninger er amfiteatret tæt på havet, og byen har det fine nationale arkæologiske museum. Lige uden for selve byen kan du finde de imponerende rester af den enorme Ferreres-akvedukt (også kaldet Djævelens bro) og Médol-stenbruddet.

Tarragona er også berømt for sin katedral, en af ​​de mest imponerende i Catalonien. Før katedralen blev opført har der været et romersk tempel, en visigotisk katedral og en maurisk moske på samme sted. Kirken, der kan besøges i dag, blev bygget fra 1154 og kombinerer romanske, gotiske og barokke elementer.

Tarragona
Tarragona - en spændende by syd for Barcelona. På billedet ses det romerske amfiteater

4

Colonia Güell

Et af de mindre kendte værker af den catalanske arkitekt fra Reus, Antoni Gaudí: Kirkekrypten i Colonia Güell er en lille arkitektonisk juvel. Selvom kirken aldrig blev færdig, er krypten et smukt eksempel på, hvordan Gaudí arbejdede, og her finder man en række af de strukturer i den modne Gaudis arkitektur, som han skulle bruge i La Pedrera og særligt i La Sagrada Familia: hyberboliske paraboloider og hyperboloider. Kirken blev således brugt som et eksperimentarium for at afprøve, om teorierne ville fungere i det virkelige liv.

Kirken ligger blot 20 minutters kørsel fra Barcelona og kan evt. kombineres med et besøg på Montserrat eller på et af de mange fremragende vinhuse syd for Barcelona.

Colonia Güell
Colonia Güell - en arkitektonisk perle designet af Antoni Gaudí

5

Stå på ski tæt ved Barcelona

Ja, det er faktisk muligt at stå på ski tæt på Barcelona, selvom de fleste nok forbinder Barcelona med strand og hav. Pyrenæerne ligger kun 1 1/2 times kørsel væk, og i bjergene nord for Barcelona er der flere fremragende skiområder. Vall de Nuria er et af dem, der ligger tættest på Barcelona, og det er et godt sted for familier med børn. Hvis man fortsætter lidt længere mod nord kommer man til Masella og la Molina (begge omkring 2 timers kørsel fra Cataloniens hovedstad), og her bliver man belønnet med fremragende skiterræn, der er velegnet til mere krævende skiløbere og professionelle.

Længere mod nordvest ligger Baquiera-Beret, som har Spaniens bedste skiterræn. Med bil kan man nå Baqueira-Beret på omkring 3½-4 timer fra Barcelona.

Skiing close to Barcelona, Baqueira-Beret
Baqueira-Beret - stå på ski i Pyrenæerne nord for Barcelona

6

Vinhuse i Priorat

Vi anbefaler stærkt at gå til Priorat, hvis du har tid til en udflugt, når du besøger Barcelona. Priorat er en smuk vinregion omkring 120 kilometer fra Barcelona.

Priorat er en af de allerbedste vinregioner i Europa. Vinregionen er lille: den tæller omkring 90 vingårde, men det gennemsnitlige niveau for vinene er højere end næsten enhver anden vinregion i verden. På toppen af vinene kommer den smukke natur: kuperede landskaber med blommetræer (prunus), oliven træer, mandeltræer og - selvfølgelig - vinstokke.

Add
Læs mere om vores Vintur til Priorat
Ferrer Bobet vinhuset i vinrområdet Priorat
Ferrer Bobet-vinhuset - Priorat har mange interessante vinhuse

7

Ripoll

Den lille by syd for Pyrenæerne, Ripoll, er centrum for en af de vigtigste romanske kirker i Europa: Santa María de Ripoll. Både kirken og klosteret er smukke eksempler på romansk arkitektur i Catalonien. Kirkens imponerende portal blev lavet i det 12. århundrede, sandsynligvis af kunstnere, der er kommet langsvejs fra (måske fra Konstantinopel eller Sicilien). Portalen fortæller Bibelfortællingerne i sten.

Inde i kirken kan man se de jordiske rester af Wilfred den behårede (Guifré el Pilós), grundlæggeren af Catalonien og personen, der stod bag kirkens opførelse. I slutningen af det 9. århundrede lykkedes det greven, Guifré el Pilós, at forene grevdømmerne omkring Barcelona under et grevdømme (grevdømmet Barcelona) og med tiden skulle dette brevdømme gøre sig uafhængigt af den karolingiske krone og senere et selvstændigt kongerige.

Romansk arkiktur og kunst , Ripoll
Romansk arkiktur og kunst - detalje fra Santa María Basilikaen i Ripoll

8

Cap Roig & Marimurtra-haverne

Nord for Barcelona på Costa Brava er der flere fremragende haver, og de to bedste hedder Cap Roig og Marimurtra.

Cap Roig ligger ved Palafrugell, der har en god strand. Haven måler 17 hektar og har mere end 500 forskellige plantearter fra hele verden. Haven blev skabt i 1927 af russiske Nicolai Woevodsky og engelske Dorothy Webster. I dag ejes haven af Obra Social ”la Caixa”. Om sommeren kan man opleve Cap Roig-festivalen med levende musik i haven. Haven har desuden en skulpturpark lavet af lokale og udenlandske kunstnere.

Marimurtra er en botanisk have i udkanten af byen Blanes på Costa Brava. Haven har mere end 4.000 plantearter, og haven har en spektakulær placering ud til Middelhavet. Marumurtra blev grundlagt af den tyske forretningsmand Carl Faust (1874 -1952).

Marimurtra-haven i Blanes, Costa Brava
Marimurtra-haven i Blanes, Costa Brava

9

Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès ligger omkring 30 minutters kørsel fra Barcelona. Byen er en af de rigeste i Catalonien og flere store tech-virksomheder har deres spanske hovedsæde i byen - men byen er først og fremmest kendt for sit kloster Santa María de Sant Cugat.

Klosteret Sant Cugat indeholder resterne af helgenen, St. Cucuphas (på catalansk: Sant Cugat), der blev tortureret af romerne.

Sant cugat, Santa Maria kirke
Sant Cugat - med en imponerende katedral

10

Strande syd og nord for Barcelona

Hvis du vil på stranden og ønsker en strand, der er mindre overfyldte end dem i Barcelona, kan vi anbefale en kort køretur sydpå til strande som Sitges eller Castelldefels (det er muligt at komme til disse strande med enten bil eller tog).

Hvis du vil opleve Cataloniens bedste strande, skal du køre lidt længere til strande som Llefranc eller Palafrugell på Costa Brava. I nærheden af disse to strande ligger i øvrigt haverne Jardins de Cap Roig, der også arrangerer koncerter et par gange om året.

Tættere på Barcelona kan man besøge du strande som Tossa de Mar (der også byder på middelalderarkitektur og en livlig by) og Sant Feliu de Guíxols med flere gode restauranter.

Add
Læs mere om vores udflugt til Costa Brava og Girona, der kombinerer nogle af de bedste strande med den historiske by Girona.
Stranden i Castelldefels
Stranden i Castelldefels, syd for Barcelona. Photo: Wikipedia
Lad os planlægge turen for din gruppe

Private guidede Ture

Hvad enten du skal ud og rejse med en gruppe venner, med familien eller firmaet kan vi hjælpe dig med at arrangere turene i eller udenfor Barcelona
Vi tilbyder et bredt udvalg af vinture

Vinture fra Barcelona

Kom på en udflugt fra Barcelona til ét af områdets mange dejlige vinhuse - vi laver ture til vinområderne Priorat, Penedès, Alella og Montsant
ialized in Tours for Private Groups
Mere fra City Tours Barcelona

Relaterede artikler om lignende emner

Guidede ture & aktiviteter i Barcelona