Vinområder

La Rioja

La Rioja er blandt Spaniens bedste vindistrikter

La Rioja er et fremragende spansk vindistrikt - dog med en noget blakket ry i Danmark. Der blev måske drukket for meget Rioja vin i 1980'erne og 1990'erne og navnet Rioja vækker for mange danskere minder om rødvin med masser af fadsmag. Det betyder imidlertid ikke, at der som sådan er noget galt med Rioja. Rioja har fornyet sig, og der er masser af gode vine i området i dag.

Historisk er det det første vinområde der får D.O. (allerøde i 1925) og D.O.C (Denominación de Origen Cualificada, som Rioja opnåede i 1991).

Vinproduktionen i La Rioja er reguleret af et lokalt råd (Consejo Regulador), der kontrollerer produktionen, de tilladte druesorter, vinstokkenes maskimale produktion, vinteknikker, m.m.

Beskrivelse af vinområdet Rioja

La Rioja ligger i det nordlige Spanien og er delt mellem forskellige regioner, og ligger således både i Baskerlandet og i Navarra. La Rioja har i alt 63,593 hektarer medvinmarker, som er beskyttet under D.O. La Rioja-betegnelsen. Man deler ofte La Rioja op i disse underafdelinger:

Klimaet er rpæget af både Middelhavet og Atlanterhavet: det er karakteriseret ved milde temperaturer og jævne mængder nedbør. Klimaet giver ideelle betingelser for dyrkning af en lang række druer.

Ysios vingården
Ysios-vinhuset i Rioja
 

De vigtigste vingårde i La Rioja

Vinmarker i Rioja
Vinmarker der står snorlige i Rioja-området

Fakta og tal

Artikler om spanske vinområder artikler

Vinture & vinrejser