Vinområder

Montsant

D.O. Montsant haler ind på Priorat

D.O. Montsant er et spansk vindistrikt særligt kendt for produktionen af en lang række rødvine med ypperlig kvalitet. Montsant ligger som nabo til Priorat (Priorat ligger faktisk i hjertet af Montsant, der ligger som en ring omkring Priorat). Vindistriktet har gennemgået en voldsom udvikling de sidste to årtier, og flere af deres vine er nu på niveau med de allerbedste Priorat-vine.

Beskrivelse af vinregionen

DO Montsant ligger i Tarragona provinsen og består af Baix Priorat, Alt Priorat og flere kommuner i Ribera d'Ebre. I alt er der 16 kommuner i Montsant DO:

Klimaet er typisk for middelhavsområdet: Området er omgivet af bjerge og har betydelige temperaturforskelle mellem dag og nat. Disse klimatiske betingelser er ideelle til vindruernes modning.

Jorden består primært af tre typer:

Druesorter

De kendteste druesorter i Montsant er Garnacha (Grenache) og Cariñena (Carignan) og disse to druer er grundstammen i vinproduktionen i Montsant, selvom de ofte blandes op med en lav procentdel af internationale druer.

Hvide druer
Røde druer

Karakteristik af vinene fra Montsant

Hvidvinene er ofte fremstillet på Garnacha Blanca og ofte elegante. Hvidvinene lavet på Macabeo er lettere, frisk og mere frugtagtige.

Rosévinene vinder frem i Montsant i disse år. De er som oftest lavet på Garnacha og Syrah.

Rødvinene er de mest kendte fra Montsant. Der er tale om tunge, alkoholdrige vine med en mørk dybrød farve lavet på de lokale druer Garnacha og cariñena. På grund af llicorella-jorden præges vinene ofte af en stærk mineralsk smag.

De vigtigste vingårde i Montsant

Fakta og tal

Artikler om spanske vinområder artikler

Vinture & vinrejser