Penedes

Penedès

Penedès-distriktet i Spanien ligger tæt ved Barcelona

Penedès er et af ​​de vigtigste vindistrikter i Spanien, og sammen med Priorat og Rioja et anerkendt brand globalt set.

Rent arealmæssigt er Penedès en af ​​de største vindistrikter i Europa, og det dækker geografisk over bjergrige områder, lavland og vinmarker, der ligger helt ud til Middelhavet.

- læs mere om vores vinture til Penedes

Penedès ligger i provinsen Barcelona og deles normalt ind i tre underområder: øvre Penedes (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia og Baix Llobregat), det centrale Penedes Det Lave Penedès Under (Baix Penedès og Garraf).

vinhuset Codorníu
En del af vinproduktionen i Penedes-området hører teknisk set til vinområdet D.O. Cava - der fremstilles nemlig store mængder mousserende vin i Penedes. På billedet er det vinhuset Codorníu, der er en af de store cava-producenter.

Syd for området D.O. Penedès ligger Priorat. Sammenligner man de to vinområder er Priorat næsten ubetydelig i forhold til de Penedès: Priorat har 1ca. 2.000 hektarer vinmarker, mens Penedès har over 30.000 hektarer.

Beskrivelse af vinområdet

Den geografiske og klimatiske mangfoldighed udmønter sig i en bredt vifte af meget forskllige vine. Jordbunden i området D.O. Penedès har typisk et lavt indhold af organiske stoffer.

Drusorter og vinproduktion

Røde: Garnacha, Merlot, Carignan, Ull de llebre (Tempranillo), Pinot Noir, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah og Sumoll.

Hvid: Macabeo, Xarel.lo (traditionel sort, indfødte til området Penedès), Parellada (interval blandt de fineste traditionelle Penedès), Chardonnay (indført i tresserne, også anvendes til produktion af cava), Riesling , Gewürztraminer, Chenin Blanc, Muscat af Alexandria (producerer tørre og søde vine, blev plantet på det tidspunkt, egypterne, grækerne og romerne hele Middelhavsområdet) og hvid Grenache.

De vigtigste vingårde i Penedès

Blandt de store vingårde er:

Forskel mellem D.O Cava og Penedès

Der er forskel mellem D.O. Penedès og D.O. Cava! D.O. Penedès er et geografisk område vest for Barcelona, ​​mens DO Cava er samlebetegnelsen for 5 forskellige geografiske områder, og kun ét af dem, deler geografisk med DO Penedès. Det er imidlertid netop denne del af D.O. Cava, der er den vigtigste af de fem områder, idét størstedelen af cava'en produceres her.

Cava er det spanske ord for Champagne. Indtil 1973 blev de spanske mousserende vine kaldt for Champagne, men med EU bliver det forbudt at bruge ordet Champagne uden for Champagne området i Frankrig, og "D.O. Cava" blev oprettet.

Der bruges typisk tre hvide druesorter til fremstillingen: Macabeo, Parrellada og Xarel.lo. Andre tilladte druer er Malvasia og Chardonnay. Til ro´se champagnen bruges Garnacha, Monastrell, Pinot Noir og Trepat .

Største cava-producenter

Freixenet er den største producent af moussrende vin i verden, og den niende største virksomhed i verden i vinsektoren. Codorníu er et andet stort selskab, der producerer cava - Codorniú sælger de fleste af cava'erne i Spanien, mens Freixenet eksporterer langt mere end de sælger i selve landet.

Her er nogle vigtige virksomheder, der producerer cava (nogle af dem også producere rød-og hvidvin, derfor også hører til den DO Penedès):

Historien om Cava'en - den catalanske champagne

Da Europa hærges af det skadelige insekt phylloxera i 1870'erne og 1880'erne går flere vingårde over til at importere nye druer og begynder at producere champagne (som i den periode faktisk hedder Champagne - det er før EU reglerne sætter en stopper for den sag i 1970'erne). Det er i den periode, at både Freixenet og Codorniu starter at producere cava .

De fleste af cava-producenterne ligger i landsbyen Sant Sadurni af Anoia. Byen har kun 13.000 indbyggere - men har mere end 100 vinhuse, der producerer cava, bl.a. andet Freixenet og Codorniu.

Praktiske informationer for Penedès

Beplantet med vinstokke: 25,620 hektar
Produktion: Penedès producerer omkring 20.200 hektoliter vin årligt.
Antallet af vinhuse i Penedès: 161
Export/lokalt sagt: 75% sælges i Spanien og 25% eksporteres.

Artikler om spanske vinområder artikler

Vinture & vinrejser