Vinhus

Jean Leon vinhuset i Penedès

Jean Leon er et af de mest spændende vinhuse tæt ved Barcelona

Vinhuset blev grundlagt i 1969 af Jean Leon - en Spanier, som efter at have boet i Nordspanien og Barcelona flyttede til Paris og derfra videre til USA, hvor han skulle grundlægge en af landets mest kendte restauranter - den legendariske La Scala i Hollywood. Jean Leon endte med at producere sine egne vine til restauranten, efter at have grundlagt et vinhus i fødelandet Spanien. Vinhuset fortsætter i dag med at producere nogle af de bedste vine i Penedès.

Jean Leons ungdom

Jean Leon var egentlig født Ceferino Carrión Madraz. Han blev født i Santander i Nordspanien i 1928, men ved en brænd gik familjens hus op i flammer i 1941 og den unge Ceferino flyttede med sin familje til Barcelona.

Både Cefarinos bror og far døde under Anden Verdenskrig og han flyttede derfor til Paris. Herfra gik turen til USA og i 1950 ankom han til Hollywood. Han kom ind i hæren, fik amerikansk statsborgerskab og skiftede i den forbindelse navn til Jean Leon.

Han fik nu job på Frank Sinatra i Joe DiMaggios restaurant og grundlagde i 1956 restauranten La Scala sammen med James Dean. Restauranten skulle blive Hollywoods mest berømte. Jean Leon lærte her en mængde filmstjerner at kende og serverede Marilyn Monroe hendes sidste måltid i hendes hjem før hendes død.

I 1964 købte han 150 hektarer jord i Torrelavit i Penedès området, vest for Barcelona. Han lod vennen Jaume Rovira om at fungere som ønolog for vinproduktionen. I 1973 var den første Jean Leon vin klar på flaske i handelen, men de de fleste vine blev til at starte med solgt på restauranten i Hollywood.

Jean Leons ungdom

Vinhuset blev grundlagt i 1969. Her gjorde Jean Leon det, at han overraskende rev de lokale druevarieteter op for at plante nogle af de ædle franske druesorter. Han var således den første til at plante Cabernet Sauvignon og Chardonnay, og det skulle blive disse druer, der kom til at gøre hans vine fra Penedès berømte.

Jean Leon revolutionerede vinen i Penedès ved at arbejde som på et fransk château. Alle druerne blev produceret af vinhuset selv (et koncept der på spansk hedder vino de pago). I alt har vingården ca. 100 hektarer.

Vinene fra Jean Leon

Lagrer på fransk eg ligesom vinifikationen for hvidvinenes vedkommende også foregår på egefade.

Vinene kommer fra følgende marker: La Scala, Le Havre, Gigi og Palau, og de kommercielle mærker er følgende:

Efter Jean Leons død i 1996 blev vinhuset opkøbt af Bodegas Torres.

Artikler om spanske vinområder artikler

Vinture & vinrejser